met Wouter van Eck, Malika Cieremans en Max de Corte

Jaargang 2021 wordt de 6e editie van succesvolle samenwerking tussen deze drie experts van het eerste uur, met tientallen jaren ervaring.

De cursus bestaat uit 10 lesdagen tussen maart (of zodra de Corona-situatie het toelaat) en november.

Inschrijven kan nog niet. Om op de hoogte te blijven, houdt de website in de gaten of schrijf je in voor de CircleEcology nieuwsbrief.

Wil je meedoen? Kijk hieronder voor de details over programma, datums en andere praktische info.

flyer jaarcursus voedselbossen 2018 - voorkant
flyer jaarcursus voedselbossen 2018 - achterkant

PROGRAMMA

Goed ontworpen voedselbossen combineren twee werelden die (te) vaak gescheiden zijn: landbouw en natuur. Deze benadering is voor ons land nog vrij nieuw. De eerste resultaten zijn echter zeer positief.

De Jaarcursus Voedselbossen biedt je voldoende kennis om zelf in de toekomst succesvol aan de slag te kunnen met voedselbossen.

In deze Jaarcursus worden belangrijke ontwerpvaardigheden behandeld. Je leert hoe je rekening houdt met bodem, waterhuishouding en microklimaat. We benutten daarbij de ervaringen van gevestigde voedselbossen.

Tijdens de cursus wordt ook ingegaan op de ecologische principes die belangrijk zijn voor voedselbossen, zoals opbouw van bodemvruchtbaarheid, goede bestuiving en natuurlijk plaagbeheer. Daarbij combineren we theorie en praktijk. Gedurende het jaar ervaren we het samenspel tussen de hoge biodiversiteit en de rijke productiviteit van voedselbossen.

Verder komen aan bod: soortenkeuze en beplantingsschema’s, planologie, verdienmodellen, aanleg, beheer, oogst en afzetmogelijkheden van producten uit voedselbossen.

WERKVORMEN

Op elke lesdag wordt een theorieblok gegeven, afgewisseld met ruimte voor vragen of interactieve oefeningen. Daarnaast gaan we op iedere locatie “het veld (het voedselbos) in” om te observeren, en te leren over zaken als doelstellingen, ontwerp, ecologie, bodem, water, productie en manier van werken. Bij voedselbos Ketelbroek volgen we bovendien het verloop van de seizoenen.

In de loop van het jaar leer je de theorie ook zelf toepassen aan de hand van een  individuele opdracht om een ontwerp te maken voor een toekomstig voedselbos. De resultaten worden op de laatste lesdag gepresenteerd. Iedereen maakt een ontwerp voor dezelfde locatie, maar het type voedselbos dat je er van maakt kun je zelf invullen, afgestemd op wat jij uit deze cursus wilt halen. Naarmate de cursus vordert, wordt er tijd ingepland om feedback te krijgen van de docenten. Hoeveel tijd je tussen de lesdagen door aan “huiswerk” besteed om het thema meer diepgaand uit te zoeken, is flexibel.

CURSUSDATA 2021 (ONDER VOORBEHOUD)

 • 28 mei 
 • 18 juni
 • 9 juli
 • 3 september
 • 24 september
 • 15 oktober
 • 12 november
 • omdat er 3 datums in maart-april vervallen zijn, worden daar nog alternatieven voor gezocht.

Lestijden: 9.30u inloop, 10u start, afronding ca. 16.30u. De laatste lesdag sluiten we af met een gezamenlijke borrel, en optioneel aansluitend diner.

LOCATIES (onder voorbehoud)

 • FoodForest Ketelbroek (regio Nijmegen) – meerdere lesdagen in alle seizoenen
 • Stedelijke voedselbos-locaties (Rotterdam)
 • Voedselbos Vlaardingen (Z-H)
 • Voedselboskwekerij Arborealis (Drenthe)
 • Den Food Bosch (N-Br)
 • Voedselbos Schijndel (N-Br)
 • EetMeerBosch en Novio voedselbos, Nijmegen
 • Het Voedselrijk, voedselbos in bestaand bos (Veluwe) 

ORGANISATIE

Deze cursus wordt aangeboden door een samenwerkingsverband van drie voorlopers in de Nederlandse voedselbos-wereld:

Malika Cieremans (CircleEcology.org en voedselbos Het Voedselrijk),

Max de Corte (ondergrond.eu, moestuinman.nl en Rotterdam Forest Garden Netwerk)

Wouter van Eck (FoodForest Ketelbroek en Stichting Voedselbosbouw Nederland).

VOOR WIE

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze over voldoende achtergrondkennis beschikken om deel te kunnen nemen. Denk aan opleiding of ervaring op het terrein van natuurbeheer, (biologische) landbouw, bosbouw, groenbeleid, groen onderwijs, planologie, ontwerp en/of landschapsarchitectuur.

Er is ruimte voor maximaal 16 deelnemers.

Omdat de belangstelling voor deze professionals-cursus blijft groeien, komt er een voorselectie op basis van achtergrond en motivatie om deel te nemen.

Meer informatie over dit proces volgt bij openstelling van de inschrijving.

CERTIFICAAT

Als je minstens 8 van de lesdagen hebt bijgewoond en de ontwerpopdracht hebt afgerond, ontvang je een certificaat van deelname.

AANMELDING & KOSTEN


Inschrijven kan nog niet. Houd de website of nieuwsbrief in de gaten voor nieuws.

De kosten voor de 10-daagse cursus zijn:

Particulier: €1.200  (incl. BTW, zonder factuur of kostenspecificatie)

Zakelijk: €1.200 excl. BTW  (oftewel €1.452 inclusief)

VERDERE INFORMATIE

Heeft u nog vragen?

Mail: wouter@voedselboscursus.nl