Boekvertaling: Permacultuur bij Le Bec Hellouin

door Malika Cieremans
De Ferme du Bec Hellouinis ongetwijfeld de bekendste en succesvolste permacultuur-tuinderij van Frankrijk, en misschien wel heel West-Europa.

Tijdens mijn bezoek in zomer 2016 was ik onder de indruk van de professionele opzet, de variatie in plantpatronen en microklimaten, de combinatie tussen eenjarige en meerjarige teelten, het opbouwende bodembeheer, de details waarmee ze hun methodes en werktuigen hadden geoptimaliseerd, hoe ze al het werk met de hand deden, de indrukwekkend hoge productiviteit die ze haalden op een klein oppervlak, de wetenschappelijke onderbouwing en doorlopende monitoring, en tegelijk de schoonheid, en de gastvrije en gemoedelijke uitstraling van de plek.

Een jaar later sprak ik op het permacultuur-festival met uitgeverij Jan van Arkel over deze bijzondere permacultuur-boerderij en over het boek dat oprichters Charles en Perrine hierover schreven. En zo kwam van het een het ander. Uitgeefster Heleen Gierveld las het boek en werd enthousiast om het boek in het Nederlands te gaan publiceren. Toen ze mij vroeg of ik het wilde vertalen, hoefde ik niet lang na te denken.

Deze winter breng ik naast het voedselbos-werk dan ook heel wat uren door met mijn neus in dit boek, en het blijft me de komende maanden verder vergezellen. Naar verwachting verschijnt het eind 2018.

Het verhaal neemt de lezer mee op de zoektocht van de schrijvers, van de inspiratie die ze haalden uit het leven van inheemse volkeren én Westerse voorbeelden als Jeavons en Coleman, en de geleidelijke ontwikkeling van hun eigen boerderij. Het is een onderneming met vallen en opstaan, met beginnersfouten, groeiende inzichten, en een rotsvast vertrouwen en doorzettingsvermogen om tot een succesformule te komen. Ook nu nog ontwikkelt het bedrijf zich continu door. Deze winter is er bijvoorbeeld een groot stuk voedselbos (3,5 ha) bijgekomen.

Het vertaalproces werkt als een krachtige spiegel voor me. Door me zo in hun verhaal in te leven, is het alsof ik het van dichtbij meemaak. Het brengt me zo nóg dichter bij mijn eigen kern, voedt het vuur van toewijding aan duurzame en natuurlijke voedselproductie, versterkt het geloof dat het écht kan, en brengt me op praktische ideeën die ik in mijn eigen leven kan toepassen.

Voor wie interesse heeft in de cijfers achter de mooie verhalen, zijn hier een aantal wetenschappelijke rapporten te vinden:

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s