Van 2009-2014 werkte de Nederlandse Malika Cieremans in Portugal met het Ecology Team van Tamera aan een eetbaar water-landschap op 150 ha gedegradeerd boerenland: voedselbossen, mengteelt van groenten, fruit en kruiden, varkens, waterretentie, herbebossing, groene energie, oogst en verwerking voor regionale zelfvoorziening.
Nadat eind 2009 honderden fruitbomen zijn aangeplant rond de eerste nieuwe waterretentie-meren, komt in het 2e jaar daarna de fruitproductie op gang. Malika is in 2011 en 2012 verantwoordelijk voor coördinatie en de monitoring van de oogst.
De oogst wordt bijgehouden in kilo’s, per geoogste fruitsoort of -ras en per week. 1
De belangrijkste soorten:
- appel, diverse rassen
- peer, nashi-peer, kweepeer
- pruim, diverse rassen
- perzik, nectarine
- amandel
- wolmispel (nespero)
- aarbeiboom (medronho)
- vijg
- aalbessen
- aardbei
Daarnaast in kleine hoeveelheden (productie moet nog op gang komen):
- kaki (sharon fruit)
- druif
- granaatappel
- bosaardbei
Naast de nieuw aangeplante fruitbomen rond de meren, komt er fruitoogst van bestaande vegetatie op andere delen van het terrein:
- oude boomgaarden: olijven en kleine hoeveelheden appel, peer, pruim
- wilde bomen en struiken: vijgen en aardbeiboom
- steen- en kurkeiken: eikels zijn er in overvloed, en zeer populair bij de buitenvarkens
Het grootste deel van de fruitoogst wordt direct gebruikt in de community keukens. Een deel van de appels en peren gaat naar de verwerkingskeuken, waar ze worden gedroogd in de zonne-oven, net als tomaten, kruiden en andere oogst.
Naast het oogsten en verwerken van de “voedselbos”-vruchten, staat Malika ook in de keuken als veganistisch kok (voor groepen tot 50 personen), en is drie jaar lang in het zomerseizoen betrokken bij de raw food kitchen: wildplukken, werken met raw vegan recepten voor o.a. groene smoothies, salades, notencrackers, kiemen, fermentatie en waterkefir, onderbouwd door studiedagen over voedingsleer.
1) De exacte cijfers zijn onderdeel van het archief van het Tamera ecology team.