In het buitengebied van Ede-Wageningen is op 21 februari 2019 een lang gekoesterde droom werkelijkheid geworden: Een eigen stuk land om een voedselbos op te ontwikkelen.
Het Voedselrijk wordt een natuurlijk een voedselrijke plek, met food en non-food grondstoffen. Tegelijk is het essentieel dat de natuur ook verrijkt wordt, van bodem en water tot wilde planten en dieren.
Deze plek staat in het teken van educatie, onderzoek en inspiratieProductie is er wel, maar is hier ondergeschikt aan.
NATUUR:
20181221_132734Het is nu een monotoon, vrij open naaldbos met vooral grove den, aangeplant op de “woeste gronden” in de 2e helft van de vorige eeuw. De bodem is arm en zuur en er is weinig soortenrijkdom. Met respect voor de waardevolle natuurelementen gaan we geleidelijk veel meer variatie inbrengen in soorten, hoogtelagen en leefruimtes, zoals een natuurlijk bosecosysteem hoort te zijn: divers en dynamisch. Zo creëren we leefruimte voor veel meer planten en dieren, een vitalere bodem en veerkrachtige waterhuishouding, die beter bestand is tegen de extremen in weer en klimaat,
EDUCATIE:
Deze locatie kan onderdeel worden van de vertrouwde voedselboscursussen. Daarnaast komen er praktijkworkshops, meewerkdagen, rondleidingen en themadagen.
Zie de agenda voor geplande activiteiten.
ONDERZOEK:
Denk bijvoorbeeld aan: nieuwe soorten en combinaties uitproberen, nieuwe aanleg- en beheermethodes. Monitoring hoe bodem, waterhuishouding, biodiversiteit en productiviteit zich ontwikkelen.
Uitvinden wat het beste werkt in deze setting, voor mens en natuur.
Dit onderdeel wordt uitgewerkt in samenwerking met onderzoekspartners, bijvoorbeeld via de Green Deal voedselbossen.
INSPIRATIE:
Het Voedselrijk is een prachtige, rustige plek. Niet alleen je hoofd en je handen kunnen hier kennis en vaardigheden opdoen, het spreekt ook tot het hart en de verbeelding. Stel je voor: live vogelconcerten, frisse lucht, beschutting, afwisselende uitzichten, bloemen, wild leven. Elke dag, elk moment is er iets nieuws te ontdekken.
We zien er dan ook naar uit om op deze plek stiltedagen, inspiratie-wandelingen of waarnemingsworkshops te hosten.
PRODUCTIE: 

De voedselproductie wordt geleidelijk aan opgebouwd. In de toekomst kun je hier noten, vruchten, meerjarige groenten en kruiden, en paddenstoelen oogsten. Bovendien levert het systeem hout en andere natuurlijke grondstoffen als vezels, harsen of etherische oliën. De producten worden gebruikt voor de workshops en rondleidingen, en vinden hun weg naar restaurants, markten en/of in winkels in de streek.

2019 is vooral een jaar om de plek beter te leren kennen, de basis neer te zetten aan faciliteiten, gereedschappen, informatie en contacten, om allerlei dingen in het klein uit te proberen en een masterplan te maken voor het ontwerp en aanleg in de volgende jaren.

In het winterseizoen van 2019-2020 komt er een grote aanplantactie van struiken en bomen. Daarna volgt de kruidlaag en het opschalen van de paddenstoelenteelt.

 

Sinds de opstart werken we regelmatig in het bos. Lees hier wat er het eerste winter- en lenteseizoen gebeurt.

Wil je graag als vrijwilliger aan de slag? Mail bel of vul het interesseformulier in, dan spreken we af wat er past.

E-mail: info@voedselrijk.nl

Telefoon: nul zes 19159096

Interesseformulier