Rapport: Omvorming van dennenplantage naar voedselbos

“Hoe kun je een bestaand bos omvormen naar voedselbos? En zou je dat wel moeten willen?”

Deze vragen worden vaak gesteld. Het korte antwoord: het kan! En als je een monocultuur-opstand met lage biodiversiteit en lage productiviteit hebt, zoals een “dennenakker” op arme zandgrond, dan kan de transitie naar een voedselbos een verbetering betekenen voor zowel natuurwaarde als voeding, productie, sociale en economische waarde.

Heleen Verbeek, studente aan Van Hall-Larenstein, nam de uitdaging aan om dit onderwerp verder te verkennen. In het verslag van haar stage bij de BMF geeft ze een overzicht van wat er mogelijk is en waar je op moet letten.

De theoretische kennis die ze verzamelde uit literatuur, de basiscursus voedselbossen van CircleEcology, en interviews met diverse ecologen en voedselbos-experts, sluit mooi aan bij de praktijkervaringen van mensen die al op kleine schaal aan de slag zijn in Brabant.

Download hier het rapport: “Handboek bosomvorming: van dennenbos naar voedselbos – praktische stappen op weg naar een bossysteem in balans.” H. Verbeek, BMF, 2017.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s