Avondlezing: #voedselbos in je tuin?

Gisteravond spontaan een workshop voedselbossen verzorgd voor een groep bio-moestuinders. Geweldig leuk om mijn passie en ervaring te delen. En heerlijk om zoveel mensen enthousiast naar huis te zien gaan, met nieuwe ideeën en praktische tips.

We begonnen met: Wat is eigenlijk een voedselbos? Waar komt het idee vandaan? En wat voor typen voedselbossen, of daarvan afgeleide varianten, kun je onderscheiden?

En: waarom zou je het willen aanleggen? Welke mogelijkheden biedt het? Kan het ook op kleine schaal, in de achtertuin, volkstuin of buurttuin?

Na de pauze keken we naar de praktische mogelijkheden van een voedselbos: wat voor producten kun je er oogsten? Aan welke soorten bomen, struiken, kruiden, klimmers etc kun je denken? Hoe kun je gildes vormen, combinaties van verschillende soorten die elkaar versterken, ondersteunen en aanvullen?

Met de opgedane ideeën, sloten we af met een oefening om een ontwerpschets te maken voor je eigen tuin/project. Waar moet je op letten bij het ontwerp? Welke stappen doorloop je allemaal om van je droom werkelijkheid te maken?

De eerste reacties: “Nou, ik ga meteen aan de slag in mijn tuin!” – “Ik wil een voedselbos aanleggen in het plantsoen in onze buurt, samen met de buren!” – “Waar kan ik meer hierover leren?”

Dank aan de organisatie voor de uitnodiging! En dank aan alle deelnemers voor jullie aanwezigheid en inbreng!

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s